Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou a zelím

Zelí by mělo být kysané, pak je to klasika!

Ingredience
  • asi 400 g anglické slaniny
  • 1 sáček kysaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce másla
  • 750-800 g brambor
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu.
  2. Pokud je kysané zelí příliš kyselé, lehce ho propláchneme a dáme ho prohřát.
  3. Polovinu nakrájené cibule osmahneme do zlatova na másle a společně s druhou polovinou nakrájené syrové cibule vmícháme do horkého zelí.
  4. Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, a pokud mají příliš vody, trochu jí odlijeme. Přidáme vejce, mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto.
  5. Lžíci namáčíme do vroucí vody, z těsta odkrajujeme velké noky a vhazujeme do vařící vody. Vaří se asi 8 minut, měly by být hotové, když vyplavou. Na zkoušku jeden knedlík rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
  6. Slaninu nakrájíme na plátky a na pánvi je pěkně z obou stran opečeme.
  7. Narovnáme na talíř a neseme na stůl.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.