Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou a zelím
Zelí by mělo být kysané, pak je to klasika!
Ingredience
- asi 400 g anglické slaniny
- 1 sáček kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 750-800 g brambor
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu.
- Pokud je kysané zelí příliš kyselé, lehce ho propláchneme a dáme ho prohřát.
- Polovinu nakrájené cibule osmahneme do zlatova na másle a společně s druhou polovinou nakrájené syrové cibule vmícháme do horkého zelí.
- Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, a pokud mají příliš vody, trochu jí odlijeme. Přidáme vejce, mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto.
- Lžíci namáčíme do vroucí vody, z těsta odkrajujeme velké noky a vhazujeme do vařící vody. Vaří se asi 8 minut, měly by být hotové, když vyplavou. Na zkoušku jeden knedlík rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
- Slaninu nakrájíme na plátky a na pánvi je pěkně z obou stran opečeme.
- Narovnáme na talíř a neseme na stůl.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.