Chlupaté knedlíky s anglickou slaninou a zelím
Zelí by mělo být kysané, pak je to klasika!
Ingredience
- asi 400 g anglické slaniny
- 1 sáček kysaného zelí
- 1 větší cibule
- 2 lžíce másla
- 750-800 g brambor
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit osolenou vodu.
- Pokud je kysané zelí příliš kyselé, lehce ho propláchneme a dáme ho prohřát.
- Polovinu nakrájené cibule osmahneme do zlatova na másle a společně s druhou polovinou nakrájené syrové cibule vmícháme do horkého zelí.
- Brambory oloupeme, najemno nastrouháme, a pokud mají příliš vody, trochu jí odlijeme. Přidáme vejce, mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto.
- Lžíci namáčíme do vroucí vody, z těsta odkrajujeme velké noky a vhazujeme do vařící vody. Vaří se asi 8 minut, měly by být hotové, když vyplavou. Na zkoušku jeden knedlík rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
- Slaninu nakrájíme na plátky a na pánvi je pěkně z obou stran opečeme.
- Narovnáme na talíř a neseme na stůl.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.