Tvarohový koláč s ostružinami

Suroviny: 170 g phr. mouky, 125 g másla, 125 g tvarohu, 125 g cukru krupice, hrst ostružin, 2 vejce, půl kypřicího prášku, půl vanilkového cukru, asi 2 lžíce mléka, kůra z půlky citronu, máslo a strouhanku do formy, mouku na poprášení ovoce.

Postup: Měkké máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme 2 žloutky, pak vetřeme tvaroh, vanilkový cukr, kůru, vlahé mléko a opatrně promícháme, pak přidáme mouku s prosátým práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ze 2 bílků. Těsto dáme do předem vymazané a vysypané formy a poklademe ho ovocem. To předem lehce poprášíme moukou, pak nepropadne až ke dnu. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečeme asi 30 minut. Před pečením můžeme ještě posypat drobenkou nebo po upečení pocukrovat cukrem moučkou. Můžeme použít i jiné drobné ovoce – rybíz, angrešt, borůvky anebo jejich směs.

Dobrou chuť vám přeje Lenka Nagyová a Český rozhlas Sever!