Tvarohové vázané koláče
Můžete je péci i mimo čas posvícení.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 sáčku sušeného droždí
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 350 ml mléka
- 1 vejce a 1 žloutek
- špetka soli
- 2-3 měkké tvarohy
- 2-3 žloutky
- cukr podle chuti a rozinky, citronová kůra
- oslazené mléko nebo vajíčko na potření, cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Sušené droždí vysypeme do směsi mouk, promícháme a přidáme špetku soli.
- V mléce rozmícháme cukr, vejce se žloutkem a rozpuštěné máslo.
- Tekutou směsí zaděláme hladké těsto, dobře vypracujeme a necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu.
- Do tvarohu zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru a rozinky. Pokud jsou žloutky bledé, můžeme směs dobarvit špetičkou kurkumy.
- Vykynuté těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce a na každý lžičkou dáme náplň. Protilehlé rohy těstového čtverce trochu protáhneme, spojíme – svážeme. Potřeme buď rozkvedlaným vajíčkem nebo oslazeným mlékem.
- Klademe v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a dáme péci do dobře středně předehřáté trouby. Po upečení a zchladnutí ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.