Tvarohové vázané koláče

Můžete je péci i mimo čas posvícení.

Ingredience
  • 400 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1,5 sáčku sušeného droždí
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 350 ml mléka
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • špetka soli
  • 2-3 měkké tvarohy
  • 2-3 žloutky
  • cukr podle chuti a rozinky, citronová kůra
  • oslazené mléko nebo vajíčko na potření, cukr moučka na pocukrování

Postup:

  1. Sušené droždí vysypeme do směsi mouk, promícháme a přidáme špetku soli.
  2. V mléce rozmícháme cukr, vejce se žloutkem a rozpuštěné máslo.
  3. Tekutou směsí zaděláme hladké těsto, dobře vypracujeme a necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu.
  4. Do tvarohu zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru a rozinky. Pokud jsou žloutky bledé, můžeme směs dobarvit špetičkou kurkumy.
  5. Vykynuté těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce a na každý lžičkou dáme náplň. Protilehlé rohy těstového čtverce trochu protáhneme, spojíme – svážeme. Potřeme buď rozkvedlaným vajíčkem nebo oslazeným mlékem.
  6. Klademe v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a dáme péci do dobře středně předehřáté trouby. Po upečení a zchladnutí ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.