Tvarohové vázané koláče
Můžete je péci i mimo čas posvícení.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1,5 sáčku sušeného droždí
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 350 ml mléka
- 1 vejce a 1 žloutek
- špetka soli
- 2-3 měkké tvarohy
- 2-3 žloutky
- cukr podle chuti a rozinky, citronová kůra
- oslazené mléko nebo vajíčko na potření, cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Sušené droždí vysypeme do směsi mouk, promícháme a přidáme špetku soli.
- V mléce rozmícháme cukr, vejce se žloutkem a rozpuštěné máslo.
- Tekutou směsí zaděláme hladké těsto, dobře vypracujeme a necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu.
- Do tvarohu zamícháme cukr, žloutky, citronovou kůru a rozinky. Pokud jsou žloutky bledé, můžeme směs dobarvit špetičkou kurkumy.
- Vykynuté těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverce a na každý lžičkou dáme náplň. Protilehlé rohy těstového čtverce trochu protáhneme, spojíme – svážeme. Potřeme buď rozkvedlaným vajíčkem nebo oslazeným mlékem.
- Klademe v rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a dáme péci do dobře středně předehřáté trouby. Po upečení a zchladnutí ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.