Turistický okruh Brand v České Kamenici nabízí vesničku mlýnských miniatur, skalní vyhlídky i poutní místo

31. březen 2022

Vyhlídkový okruh s názvem Brand začíná na náměstí Míru v České Kamenici a vede po žluté turistické značce ven za město. Než vyjdeme z centra města, projdeme kolem poutní kaple Narození Panny Marie a městského koupaliště. Celý okruh je značen také šipkami na dřevěných ukazatelích.

Turistická žlutá i dřevěné šipky nás vedou dál za rybník – brzy narazíme na první zastávku na cestě, kterou je dřevěná vesnička Mlýnky-Brand. Vesnička byla obnovena na podzim roku 2021 dle dobových fotografií ze začátku 19. století.

Vesnička Mlýnky-Brand zaujme děti i dospělé

Na rozdíl od původních Brandmühle jsou nové Mlýnky částečně betonové a jejich rozmístění je jiné než kdysi.

Zajímavostí a úžasným zpestřením pro děti jsou Dubánci – malé figurky z přírodnin, které jsou ukryté v areálu Mlýnků a děti je mohou hledat. Celý areál Mlýnků je celoročně volně přístupný.

Místo na svačinu či ochranu před přeháňkou poskytne nový altán, který se nachází jen o kousek dále po žluté turistické stezce. Ten byl, stejně jako Mlýnky, obnoven podle původního altánu, který kdysi stával na tomtéž místě.

Kolem České Kamenice je mnoho krásných vyhlídek

Po odpočinku vás čeká výstup ve směru k pískovcovému skalnímu útvaru Žába. Dnes díky vzrostlým stromům ztratila Žába funkci vyhlídky, ale stále ji do českokamenických vyhlídek počítáme.

Vyhlídka Ponorka u České Kamenice

Výhled z Ponorky, která je od Žáby vzdálená jen tři minuty chůze, už ale nezklame. Přístup na vyhlídku byl také nově opraven – jsou zde zrekonstruované dřevěné schody, propojovací můstky a kované zábradlí. Stožár na vrcholku nejvyšší skály byl dříve sklápěcí a sloužil k oznamování dostupnosti turistické chaty s hospodou, která se nacházela kousek nad Ponorkou u vrcholku Kunratického vrchu.

Dřevěné šipky vás povedou tak, abyste neminuli třetí vyhlídku s názvem Tell-Platte. Z ní můžete pozorovat kamenné stromy – skalní útvary připomínající klády dřeva naskládané na sebe.

Pokud budete po šipkách pokračovat dál, dojdete ke skalní kapličce Nejsvětější Trojice. Ve zvýšeném terénu naproti ní narazíte na druhý nový altán, který se dříve jmenoval Münzelův altán.

Od kapličky pokračujte vlevo úvozovou cestou, která vás zavede k Bratrskému oltáři – jedná se o poutní místo se skalními výklenky, které jsou osazeny kopiemi obrazů původní křížové cesty z konce 19. století.

Od bratrských oltářů se vraťte kousek zpět po cestě, po které jste přišli – dřevěná šipka vás nasměruje na poslední vyhlídku s názvem Jehla, která vznikla lámáním čedičových sloupců. Otvírá se odtud daleký rozhled na Českou Kamenici, Lužické hory, České Středohoří a Labské pískovce. Tato vyhlídka je také nově zrekonstruovaná – má nové schody, nášlapnou plochu i zábradlí.

Centrum České Kamenice má turistům také co nabídnout

Z vyhlídky sestoupíte po modré turistické značce zpět do města, a pokud neuhnete z trasy značené dřevěnými šipkami, budete mít příležitost prohlédnout si ještě Českokamenické secesní vily – místní kulturní památku. Jedná se o tři vily v Máchově ulici, které v letech 1907-1908 vystavěl architekt Josef Weinolt.

Modrá turistická stezka vás pak dovede až zpět na náměstí Míru k informačnímu centru.

autor: Eva Bucharová | zdroj: https://m.ceska-kamenice.cz/
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.