Třešňové řezy
Jó, třešně zrály... A když vám zrají na zahradě, dojde i na třešňové moučníky.
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce cukru
- 3 vejce
- 1 lžíce kakaa
- tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
- náplň: 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, 1 lžička želatiny, asi 4 lžíce cukru, miska třešní vypeckovaných, čokoládová poleva
Postup:
- Vejce elektrickými metličkami vyšleháme s oběma cukry do pěny a pak postupně přišleháme hladkou mouku.
- Polovinu těsta nalijeme do připravené formy – buď vymazané a vysypané nebo vyložené pečicím papírem.
- Do druhé poloviny těsta přidáme lžíci vody a lžíci kakaa, prošleháme a nalijeme do druhé formy. Pečeme obě ve středně vyhřáté troubě.
- Upečené korpusy necháme zchladnout.
- Na náplň vyšleháme mascarpone s cukrem, zvlášť ušleháme šlehačku, promícháme.
- Podle návodu připravíme želatinu, vmícháme ji do mascarponové hmoty.
- Část naneseme na jeden korpus, poklademe omytými vypeckovanými osušenými třešněmi a zakryjeme zbytkem náplně, přiklopíme druhý korpus, jemně přitiskneme a přelijeme čokoládovou polevou. Necháme zatuhnout. Krájíme - pilujeme pilkovým nožem, aby se poleva nelámala.
Související
-
Třešňová bublanina
Při současných cenách třešní je to skoro luxus, ale třeba máte třešně na zahradě nebo je má soused...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.