Třešňové řezy

Jó, třešně zrály... A když vám zrají na zahradě, dojde i na třešňové moučníky.

Ingredience
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
  • náplň: 250 g mascarpone, 200 ml šlehačky, 1 lžička želatiny, asi 4 lžíce cukru, miska třešní vypeckovaných, čokoládová poleva

Postup:

  1. Vejce elektrickými metličkami vyšleháme s oběma cukry do pěny a pak postupně přišleháme hladkou mouku.
  2. Polovinu těsta nalijeme do připravené formy – buď vymazané a vysypané nebo vyložené pečicím papírem.
  3. Do druhé poloviny těsta přidáme lžíci vody a lžíci kakaa, prošleháme a nalijeme do druhé formy. Pečeme obě ve středně vyhřáté troubě.
  4. Upečené korpusy necháme zchladnout.
  5. Na náplň vyšleháme mascarpone s cukrem, zvlášť ušleháme šlehačku, promícháme.
  6. Podle návodu připravíme želatinu, vmícháme ji do mascarponové hmoty.
  7. Část naneseme na jeden korpus, poklademe omytými vypeckovanými osušenými třešněmi a zakryjeme zbytkem náplně, přiklopíme druhý korpus, jemně přitiskneme a přelijeme čokoládovou polevou. Necháme zatuhnout. Krájíme - pilujeme pilkovým nožem, aby se poleva nelámala.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.