Sypejte ptáčkům, ale s rozumem! Nemoci zvonků zelených a první pohled do pravěku v Národním muzeu

6. únor 2022

Zvonek zelený, pták roku 2022, 2. část: Nemoci (4:42) – Historie: Modrovous z Gambais (19:40) – Kniha: Hvězdy, planety, magnety (23:41) – Okna do pravěku, 1. část (27:38)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, kolik druhů stromů podle vědeckých odhadů nebylo dosud odborníky nalezeno a popsáno a kde především rostou, představíme vám nový druh hlodavce, etiopskou myš harennskou, na jejímž objevu se podíleli čeští biologové, prozradíme vám, jaký byl skutečný účel tajemných zlatých a stříbrných trubiček, vykopaných před 125 lety v jižním Rusku, povíme si, na jaké hvězdě bude ostřit svůj pohled nový Vesmírný teleskop Jamese Webba a nakonec se zmíníme o extrémně silné sluneční bouři, která zasáhla Zemi před 9125 lety – a také o problémech, do nichž by se naše civilizace mohla dostat, kdyby nás podobná bouře zasáhla dnes.

O nemocných zvoncích zelených

Zvonek zelený

Ptáka roku 2022 zvonka zeleného jsme vám podrobně představili minule. Už víte, že se zvonci vyskytují plošně po celém našem území; řekli jsme si, jak vypadají a zpívají, jak hnízdí a kolika let se asi dožívají. Překvapením pro vás možná byla informace, že v zimě se u nás vyskytují do jisté míry jiní zvonci než v létě. Někteří naši zvonci totiž na zimu odletí za teplem a jiní zvonci ze severu nebo východu Evropy teplo hledají naopak u nás.

Ptákem roku vyhlašuje Česká společnost ornitologická vždy takové opeřence, kteří reprezentují nějakou problematickou skupinu zasluhující zvýšené pozornosti, anebo konkrétní ptačí druh, který má sám nějaký akutní problém. Co trápí zvonky zelené – a to nejen u nás, ale v celé Evropě?

Zvonek zelený, postižený trichomonózou

Zhruba do roku 2011 to nevypadalo, že by naši zvonci zelení měli mít nějaký problém. Pak se situace dramaticky změnila. Povídali jsme si o tom s Alenou Klvaňovou z České společnosti ornitologické, šéfredaktorkou časopisu Ptačí svět.

Problematická jsou ptačí krmítka, kde se ptáci – a zejména zvonci – mohou nakazit smrtelnou chorobou trichomonózou. Jak bychom měli o krmítka pečovat, aby jejich návštěvníkům žádná nákaza nehrozila? Trichomonóza samozřejmě není jediná choroba, která se u našich ptáků – a nejen zvonků zelených – může vyskytnout. Mohou být některé z nich nebezpečné i pro člověka? A jaké nové informace o zvoncích zelených přinesla letošní Ptačí hodinka, populární projekt občanské vědy, do které se opět zapojily tisíce pozorovatelů?

Pravěk v Národním muzeu, poprvé

Okna do pravěku. Nová paleontologická expozice Národního muzea

Historická budova Národního muzea v Praze na Václavském náměstí se po rekonstrukci postupně otvírá veřejnosti. Jednou z nových stálých muzejních expozic jsou také Okna do pravěku. Čtyři výstavní sály ukazují poutavým způsobem všem zájemcům, jak vypadal život na našem území před miliony lety. Lákají na dva tisíce exponátů od miniaturních zkamenělin až po mohutné rekonstrukce některých pravěkých zvířat.

Okna do pravěku. Nová paleontologická expozice Národního muzea

Neodolali jsme, výstavu jsme navštívili a chvíli se v ní procházeli. Samozřejmě s dobře informovaným průvodcem a mikrofonem v ruce. Průvodcem novou pravěkou expozicí Národního muzea v Praze nám byl její hlavní autor Jan Sklenář z paleontologického oddělení muzea.

Na co museli autoři expozice Okna do pravěku myslet především? Na jednu stranu se museli vypořádat s muzejní tradicí s kořeny v posledních letech 19. století. Zároveň však nesměli zapomenout na to, že mnohé informace se dnes dají získat i jinde než v muzejní expozici. A také na to, že dnes existují i specializované pravěké „atrakce“ třeba v podobě dinoparků. Důležitý je pochopitelně i geografický rámec.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.