Staré německé náhrobky vyprošťují ze skládky v Zubrnicích dobrovolníci

30. květen 2021

Na hromadu za bývalý vodní mlýn se kameny z tamního hřbitova dostaly v 70. letech minulého století. Teď by se některé z nich mohly znovu vrátit k zubrnickému kostelu.

Náhrobky jsou poházené bez ladu a skladu na odlehlém místě za zubrnickými vodními mlýny. Z hromady kamení, hlíny a suti se je snaží vydolovat lidé ze spolku Omnium, který se věnuje záchraně starých a zchátralých památek.

„Je to všechno do sebe zakleslé,“ lopotí se sedm lidí na velké zarostlé hromadě, která připomíná skládku. „Tohle jsme ještě neviděli, to jsou opravdu kompletně odstraněné staré německé náhrobky ze hřbitova v Zubrnicích,“ konstatuje Jakub Děd, ze spolku Omnium. Náhrobky jsou promíchané s ruinami starého mlýna.

Náhrobky zmizely ze zubrnického hřbitova v roce 1968. V 90. letech objevil zakladatel zubrnického skanzenu místo, kde byly vyhozené, a pár jich odvezl.

O vyzdvižení zbývajících požádal Spolek Omnium kurátor sbírek skanzenu Karel Konopka: „Ten hřbitov máme ve sbírkách. Podařilo se mi najít dvě jeho fotografie. Byl opravdu velký, proto je náhrobních kamenů takové množství.“ Karel Konopka a spolek Omnium se chystá zachráněné náhrobky důstojněji uložit podél hřbitovní zdi u kostela.

Dvoudenní workcamp je prvním z několika plánovaných, dobrovolníci sem přijeli věnovat svůj čas a sílu všech koutů republiky. „Máme z každého z každého nálezu radost. Tady jsme odkryli pěkný náhrobek, kde je vidět i kousek jména. Některé náhrobky mají i zachovalé plastiky,“ ukazuje Michaela Valentová na jeden z náhrobků, který může vážit sto padesát kilogramů. „Je důležité zachovat stopy v krajině. Severočeská krajina dostala hodně zabrat nejen kvůli dolům, ale také vysídlení,“ doplňuje dobrovolnice.

Velká hromada u zaniklého vodního mlýna v sobě může skrývat podle nedávno objevené dobové fotky až dvě stovky náhrobků z celého hřbitova.

Spolek omnium mimo jiné teď například pracuje na záchraně unikátní Dittrichovy hrobky v Krásné Lípě nebo obnově hřbitova v Českém Bukově na Ústecku.

Spustit audio

Související