Spolek Omnium od státu převezme vzácnou hrobku v Krásné Lípě

16. duben 2018 08:50

Hrobku průmyslníka Carla Dittricha v Krásné Lípě na Děčínsku dnes (16. 4.) v 10:30 od státu převezme spolek Omnium.

Hrobku ve druhé polovině 19. století navrhnul slavný berlínský architekt Julius Carl Raschdorff, který například postavil i hrobku německého císaře Fridricha třetího v Postupimi.

Výzdobu mauzolea tvořily malby slavného šluknovského malíře Gustava Frinda a jedna z prvních velkoplošných skleněných mozaik v Čechách od italských mistrů.

Kuriozitou byla malá kotelna, která hrobku vytápěla v době návštěv. Už ve své době byla stavba unikátní, po druhé světové válce ale začala kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům chátrat.

Na havarijním stavu budovy nezměnilo ani prohlášení stavby v roce 2007 kulturní památkou. Dokonce se zdálo, že jí hrozí zřícení a Česku tak mezinárodní ostuda.

Loni ale do problému vstoupil spolek Omnium. Díky společné iniciativě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, města Krásná Lípa, Ministerstva kultury a zástupců památkové péče se podařilo letitý problém vyřešit.

V současné době spolek Omnium připravuje projekt na záchranu stavby a na její následnou obnovu. Průmyslník Carl Dittrich by si to určitě zasloužil – za svého života postavil v rodném městě nemocnici, městské lázně, sirotčinec a chudobinec. Podpořil taky stavbu městského vodovodu a vybudoval městský park.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související