Starý německý hřbitov v Českém Bukově u Povrlů zachraňují dobrovolníci ze spolku Omnium

22. květen 2021

Obec oslovila spolek Omnium, který se zabývá záchranou chátrajících památek. Dobrovolníci a lidé ze spolku už začali na zarostlém a poničeném hřbitově kácet.

Povrly jsou jedna z mála obcí v kraji, která se snaží vrátit bývalému pietnímu místu důstojnost.

Je čtvrtek dopoledne, hustě prší a na okraji malé dvaačtyřicetihlavé obce Český Bukov na Ústecku zní ze zarostlého prostoru za velkou hřbitovní zdí sekery a pily. „Je to v docela smutném stavu, ale viděli jsme i horší,“ konstatuje dobrovolnice Kateřina Fuchsová ze spolku Omnium, který se teď snaží hřbitov zachránit,

„Nahoře jsou velké hrobky, většina z nich je otevřených, takže jsou asi vybrané,“ ukazuje Kateřina k jedné zpola rozbořené zdi.

Na hřbitov se lidé ze spolku dostali na popud obce Povrly, potíž nastala ale v tom, že místo stále patří Římskokatolické církvi. „Nakonec jsme se všichni domluvili, že se udělají první přípravné kroky, aby se zjistilo, v jakém stavu to vůbec je, a pak se bude řešit, co s tím dál,“ konstatuje Jakub Děd z Omnia.

Hřbitov sice nepatří Povrlům, lidem na radnici ale jeho stav není rozhodně lhostejný. Hybnou silou k jeho alespoň částečnému zvelebení je tajemnice povrlského úřadu Věra Součková

„Je to ukázka vyloženě zničených a zneuctěných pozůstatků lidí. Když přijde voda, v otevřených hrobech plavou ostatky, rakve,“ ukazuje tajemnice fotografie a oceňuje, že se polek hřbitova ujal, protože pracovníci obce na něj nechtějí vkročit.

Tajemnice se spojila s arcibiskupstvím v Litoměřicích a vyjednala, že se bude obec a církev na zvelebení finančně podílet. Finanční dohodu potvrdil také mluvčí diecéze Dominik Faustus.

Spolek Omnium po vyčištění hřbitova od náletových dřevin prohlédne a zdokumentuje všechny náhrobky. Pak se s obcí i církví dohodne, co s místem dál udělat.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související