Staré německé náhrobky ve Starých Křečanech skončily v rohu hřbitova. Někteří lidé se proti tomu bouří

2. únor 2021 14:44

Obec Staré Křečany na Děčínsku odstranila několik desítek starých německých hrobů na místním hřbitově. Stavební firma, kterou si na to najala, ale nezacházela s náhrobky opatrně. Polámané teď leží na jedné hromadě v rohu hřbitova. Někteří místní lidé se s devastací starých hrobů nehodlají smířit. Po jejich nespokojených reakcích oslovila obec spolek Omnium, který se obnovou starých zapomenutých památek zabývá. Rekonstruuje například unikátní Dittrichovu hrobku v Krásné Lípě.

„Tady to všechno bylo vyrvaný a zlikvidovaný,“ ukazuje Martina Michelová do rohu hřbitova, kde jsou pod hromadou sněhu nakupené zbytky náhrobků.

Když se na vedení obce rozhořčeně obrátila, proč několik desítek hrobů nešetrně zlikvidovala, dostala odpověď, že za hroby nikdo neplatil a nebyli pozůstalí, proto je v rámci zákona o pohřebnictví nechala obec zlikvidovat.

Vedení obce se brání tím, že se snaží hřbitov zvelebit

Obec se brání tím, že se snaží hřbitov upravit – vykácela stromy a náhrobky prý vadily při sekání trávy.

„My jsme na to měli objednanou firmu, která to pohřebnictví nějakým způsobem dělá. To, co bylo napadané na zem i, se všechno stáhlo a dalo se to rohu,“ vysvětlil starosta František Moravec z hnutí Město Lidem.

S tím, že by byly všechny náhrobky povalené a bylo by potřeba je odstranit, nesouhlasí Jiří Hlinka ze Starých Křečan: „Byly tam velikánské krásné náhrobky, dva až tři metry vysoké, všechno to tam seškrábli.“

„Asi se zhlédli ve francouzských hřbitovech – tam také mají jen holé pláně,“ doplňuje ho Miloslav Fadrhons.

Staré německé náhrobky ve Starých Křečanech skončily v rohu hřbitova

Zrušení starého německého hrobu není jednoduché. „Nemá to oporu v zákoně. Jedná proti nařízení vlády, které pojednává, jak nakládat se starými německými a jinými opuštěnými hroby. Navíc ta procedura zrušení hrobu je tak složitá, že se to mnoha obcím nevyplatí, pokud ten zákon chtějí dodržet,“ vysvětluje Ladislav Hruška, který provozuje pohřební službu v Děčíně.

„Je to hezký, se tady bavit o nějaké úmluvě. Tady obec nepochybila, že se obec snaží dát ten hřbitov do kupy,“ myslí si starosta František Moravec.

Po odporu některých obyvatel obce ale přeci jen obec oslovila spolek Omnium, který se věnuje zapomenutým památkám.

„Oslovili nás s tím, zda bychom nemohli nějakým způsobem pomoci zdokumentovat ty zbývající německé náhrobky a provést jejich celkovou pasportizaci,“ potvrdil Jakub Děd ze spolku Omnium.

Správa hřbitova se sice řídí zákonem o pohřebnictví, tomu je ale v případech starých německých hrobů nadřazená česko-německá úmluva z roku 1992 o spolupráci, kde se obě strany zavázaly k ochraně náhrobků strany druhé.

Spustit audio

Související