Archeologové našli na Mostecku dva hroby staré víc než 4 tisíce let

20. červen 2017

Dva hroby staré přes 4000 let objevili archeologové u Slatinic na Mostecku. Vědci musí místo prozkoumat, než bude Vršanská uhelná na území tzv. Slatinické výsypky pokračovat v těžbě. Kosterní pozůstatky budou zkoumat odborníci v laboratoři.

Za dohledu antropologa se kosterní pozůstatky co nejšetrnějším způsobem vyzvednou a předají se do laboratoře k dalšímu zkoumání.

„Určujeme pohlaví a věk a z pohledu antropologa je zajímavé zjišťovat patologické změny, například nemoci. Některá degenerativní onemocnění, která se v naší populaci objevují třeba u šedesátiletých, se u těchto kultur objevovala už kolem čtyřicátého roku věku,“ uvedla antropoložka Jana Kujavceva Hlavová.

Pozůstatky pravěkého osídlení archeologové nenašli. „Avšak odkryli jsme pohřebiště, které orientačně datujeme do starší doby bronzové, tedy do období 2500 let před naším letopočtem,“ uvedl Martin Volf, archeolog z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech Most.

V prostoru lomu Vršany a šachet kolem Mostu jde podle archeologa o zajímavý nález, na území celého Ústeckého kraje ale podobné hroby z období takzvané únětické kultury nejsou ničím výjimečným.

Dávné pohřebiště objevené na výsypce lomu je už několikátým nálezem archeologického týmu, který ve Vršanské uhelné pracuje od roku 2014. V uplynulých letech odhalil pozůstatky pravěkého osídlení především z doby železné. Nálezy chtějí archeologové po dokončení výzkumu a analýz představit veřejnosti.

Archeologové působí i na místě, kam se posunou limity dolu Bílina, který spravují Severočeské doly. Na nejrozsáhlejším raně středověkém pohřebišti v Česku zatím odkryli 500 hrobů, dalších 1000 musí stihnout odhalit do pěti let. Poté místo na návrší zničí rypadla z povrchového lomu.

zdroj: ČTK
Spustit audio