Staré hroby k „adopci“ nabízejí v Doubici a Všemilech u Jetřichovic

20. květen 2019 08:52

Obyvatelé dvou menších obcí na Děčínsku se rozhodli, že se postarají o opuštěné hroby na tamních hřbitovech.

Hodně náhrobků na nich patří někdejším německým obyvatelům pohraničí, řadu let o ně nikdo nepečoval a jsou v katastrofálním stavu. Takzvanou „adopci hrobů“ nabízí ve Všemilech u Jetřichovic a v Doubici na Děčínsku i přespolním.

„Ano, adoptoval jsem si hrob. Patřím mezi těch asi 16 lidí, kteří si zatím hroby adoptovali. O tom hrobu, který jsem adoptoval, není známo, komu patří. Vybral jsem si ho proto, že mi ho bylo tak trochu líto,“ vysvětluje Karel Mníšek.

Na doubickém hřbitově je celkově asi 50 hrobů. Tamní nadšenci se na něm jednou, dvakrát do roka schází, posečou trávu a upraví pomníky.

„Adopce hrobů v Doubici je v podstatě výsledkem mravenčí práce dvou doubických obyvatel – Jiřího Hamáčka a Jiřího Reicha. Bádali ve staré německé doubické kronice a valnou část hrobů dokázali přiřadit k nějaké chalupě,“ prozrazuje autory nápadu adopce hrobů nezávislý starosta obce Jan Drozd.

V Doubici mohou lidé adoptovat hroby už asi dva roky, obec se nebrání ani přespolním adoptivním opatrovatelům.

Podobná praxe funguje i ve Všemilech u Jetřichovic

Nedaleko Doubice je další hřbitov, o který se starají i přespolní lidé. Starý lesní hřbitov ve Všemilech u Jetřichovic na Děčínsku.

„Jsou to lidé ze Studence, Děčína i z Ústí. Ta základna těch virtuálních patronů se rozrůstá, a to je samozřejmě přínosem i pro ten samotný hřbitov,“ vysvětluje Renata Hergetová, která opravu zdevastovaného a před lety sotva rozpoznatelného lesního hřbitova ve Všemilech iniciovala.

Parta nadšenců tady za zhruba 7 let udělala kus práce. Letos se tu znovu staví hřbitovní kaplička. Na všemilském hřbitově je teď dohromady 30 adoptovaných hrobů.

Spustit audio

Související