Kostel ve Starých Křečanech vydal poklad. Byl ukryt ve věžní makovici, kterou shodila vichřice

10. listopad 2017

Ve Starých Křečanech na Děčínsku shodila vichřice z věže kostela makovici, ve které byly ukryté víc než 100 let staré věci. Kromě zápisků z dění v okolí obce tam byly vzácné mince, pohledy a dokumenty z až 200 let staré předchozí makovice. Po opravě uhnilého trámu přijde makovice zpátky na věž kostela a bude v sobě ukrývat předměty ze současnosti obce.

Makovice je ta věc, která se nachází na špičce kostelní věže. Tohle je dřevěný tubus, ve kterém bylo všechno ukryté,“ vysvětluje na úvod, v čem se historické věci skrývaly, Klára Mágrová.

Do makovice ukryli naši předkové před sto lety, kdy se na starokřečanském kostele opravovala střecha, věci, staré už tehdy sto let, v malé dubové schránce.

„To dubové dřevo uzavřelo všechny ty písemnosti, se kterými se tak vůbec nic nestalo. Na to, že jsou 200 let staré, jsou v perfektním stavu. Tohle je nejrozsáhlejší soubor pamětních zápisů místního kronikáře z roku 1901,“ ukazuje Mágrová na listy papíru krasopisně popsané německým textem. Na 26 stranách je tu shrnutá historie obce.

Součástí pokladu jsou i staré mince. „Bylo jich celkem 139 – některé pocházely už ze začátku 19. století. Tahle, ta nám udělala velkou radost,“ ukazuje historička drobnou stříbrnou minci, která byla vydaná jako pamětní. „Tahle mince byla vydána na Martina Luthera, v roce, kdy se slavilo 200 let od počátku reformace – 31. října 1717,“ upřesňuje Mágrová.

Celý obsah makovice poputuje do oblastního muzea v Děčíně, kde se o něj postarají odborníci a v budoucnu ho uvidí i jeho návštěvníci. Do nově opravené makovice pak přijdou věci ze současnosti obce.

autor: dap
Spustit audio