Spokojení zákazníci mi posílají fotky se sušeným masem z výletů, prozrazuje jeho výrobce, učitel češtiny z Rumburku

Učitel češtiny Ivan Rameš se k sušení masa dostal přes uzení klobás. Zlákalo ho svojí trvanlivostí a tím, že jde o skvělou svačinu i na náročné výpravy, třeba do hor.

Ve své výrobně v Rumburku suší pouze hovězí zadní, podle něj jde o maso nejvyšší kvality, které odebírá z lokálních farem ve Šluknovském výběžku. Název Žerky mu pomohli vymyslet kamarádi, kteří říkali, že mají jeho sušené jerky rychle „sežrané“.

A jak vlastně probíhá samotná výroba této sušené potraviny? Nejdřív je zapotřebí hovězí ořech řádně očistit, odblanit a odtučnit, pak ho pokrájet na třímilimetrové plátky a naložit do směsi koření a omáček. Poté musí maso odpočívat přes noc v lednici.

Poté se vše naskládá na nerezová plata a dá se na 8,5 hodin do sušičky. Prvních 10 minut na 70 °C, aby byly zničeny všechny nežádoucí zárodky případných parazitů, později pak na 60 °C. Aby bylo usušené maso křehké a přitom dobře konzumovatelné, je důležité ho správně nakrájet – tedy po vlákně.

„Trvanlivost udávám tři měsíce, mám ale vyzkoušeno, že vydrží půl roku i déle. 100gramové balení sušeného masa odpovídá přibližně 300gramovému steaku, takže po jeho zkonzumování nebudete mít tak půl dne hlad,“ usmívá se Ivan Rameš.

Nejvíce se mu osvědčily tři příchutě – klasik, pepř a chilli. A protože se jedná o ruční výrobu, každá várka má trochu jiný odstín chuti.

Spustit audio