Špenátové pirožky
Chcete mít svaly jako Pepek námořník?
Suroviny:
1 listové těsto
300-350 g mraženého špenátu se smetanou
2 vejce
česnek
sůl
100 g eidamu nebo jiného sýra na strouhání
Postup:
- Špenát rozehřejeme, podle chuti osolíme a přidáme utřený česnek, nakonec vmícháme 1 vejce a necháme ztuhnout a zchladnout.
- Listové těsto rozválíme, větším hrnkem vykrájíme kolečka, doprostřed dáme špenátovou náplň, přeložíme kolečko na půl a dobře přitiskneme okraje. Využijeme k tomu třeba vidličku, vznikne nám ozdobné vroubkování.
- Pirožky naskládáme na pečicí papír na plechu, potřeme druhým rozkvedlaným vajíčkem, jemně posypeme strouhaným sýrem a do dobře vyhřáté trouby dáme péci. Chutnají teplé i studené.
Související
-
Houbové pirožky
Tentokrát nikoli vařené, ale pečené. Snad i letos nějaké houby porostou, můžete je v krajním případě nahradit žampiony nebo hlívou, ale lesní houby jsou lesní houby…
-
„Černé“ pirohy
S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.