Špenátové pirožky

Chcete mít svaly jako Pepek námořník?           

Suroviny:

1 listové těsto

300-350 g mraženého špenátu se smetanou

2 vejce

česnek

sůl

100 g eidamu nebo jiného sýra na strouhání

Postup:

  1. Špenát rozehřejeme, podle chuti osolíme a přidáme utřený česnek, nakonec vmícháme 1 vejce a necháme ztuhnout a zchladnout.
  2. Listové těsto rozválíme, větším hrnkem vykrájíme kolečka, doprostřed dáme špenátovou náplň, přeložíme kolečko na půl a dobře přitiskneme okraje. Využijeme k tomu třeba vidličku, vznikne nám ozdobné vroubkování.
  3. Pirožky naskládáme na pečicí papír na plechu, potřeme druhým rozkvedlaným vajíčkem, jemně posypeme strouhaným sýrem a do dobře vyhřáté trouby dáme péci. Chutnají teplé i studené.

Související

  • Houbové pirožky

    Tentokrát nikoli vařené, ale pečené. Snad i letos nějaké houby porostou, můžete je v krajním případě nahradit žampiony nebo hlívou, ale lesní houby jsou lesní houby…

  • „Černé“ pirohy

    S těstem se pracuje velice dobře, je tvárné, nelepí se a při vaření se pirohy neotvírají, náplň neteče. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.