Špekové knedlíky

Zázrak zdravé kuchyně to zrovna není, ale to zdraví můžeme dohnat zelím!

Suroviny:
6-7 rohlíků
1 a tři čtvrtě hrnku mléka
1 a půl hrnku hrubé mouky
4 vejce
200 g uzeného masa nebo libové anglické slaniny
1 cibule
1 lžíce sádla nebo másla
muškátový květ
sůl

Postup:

1. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle nebo másle, a zatímco chladne, nakrájíme si den nebo dva dny staré rohlíky na kostky, na drobnější kostičky nakrájíme anglickou slaninu.

2. V míse smícháme nakrájené rohlíky, slaninu, osmahnutou cibuli a přidáme vejce, mléko a přisypeme mouku. Dobře promícháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme. Necháme 10 minut odstát.

3. Z hmoty mokrýma rukama tvarujeme koule o průměru asi 5-6 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut, jeden knedlík si vylovíme a na zkoušku rozkrojíme, jestli už je těsto provařené.

4. Uvařené knedlíky překrojíme nití nebo roztrhneme vidličkami nebo aspoň propíchneme, aby vyšla pára.

5. Na talíři obložíme zelím – nejchutnější je kysané, můžeme ještě přelít kostičkami rozpečeného špeku.