Špekové knedlíky
Zázrak zdravé kuchyně to zrovna není, ale to zdraví můžeme dohnat zelím!
Suroviny:
6-7 rohlíků
1 a tři čtvrtě hrnku mléka
1 a půl hrnku hrubé mouky
4 vejce
200 g uzeného masa nebo libové anglické slaniny
1 cibule
1 lžíce sádla nebo másla
muškátový květ
sůl
Postup:
1. Nakrájenou cibuli osmahneme na sádle nebo másle, a zatímco chladne, nakrájíme si den nebo dva dny staré rohlíky na kostky, na drobnější kostičky nakrájíme anglickou slaninu.
2. V míse smícháme nakrájené rohlíky, slaninu, osmahnutou cibuli a přidáme vejce, mléko a přisypeme mouku. Dobře promícháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme. Necháme 10 minut odstát.
3. Z hmoty mokrýma rukama tvarujeme koule o průměru asi 5-6 cm a zavaříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 20 minut, jeden knedlík si vylovíme a na zkoušku rozkrojíme, jestli už je těsto provařené.
4. Uvařené knedlíky překrojíme nití nebo roztrhneme vidličkami nebo aspoň propíchneme, aby vyšla pára.
5. Na talíři obložíme zelím – nejchutnější je kysané, můžeme ještě přelít kostičkami rozpečeného špeku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.