Špaldový chleba s olivami
Pro pečení volíme raději olivy černé.
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné hladce mleté špaldové mouky
- 2 kávové lžičky soli
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- 1 velká lžíce olivového oleje
- 1 hrnek vlažné vody
- hrst černých oliv
Postup:
- Smícháme mouku se solí a droždím, přidáme olej a vodu a dobře propracujeme.
- Nakonec zapracujeme překrájené olivy a necháme v teple hodinu kynout.
- Pak zapneme troubu a 15 minut ji předehříváme na 200 stupňů. Těsto dál kyne.
- Vykynuté těsto přendáme do silikonové formy na chleba, položíme na plech a dáme do předehřáté trouby.
- Po 10 minutách stáhneme teplotu na 190 stupňů a dopečeme.
Související
-
Chleba s medvědím česnekem
Na čerstvý si ještě počkáme, ale sušený medvědí česnek taky poslouží dobře.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.