Špaldový chleba s olivami

Pro pečení volíme raději olivy černé.        

Ingredience
  • 2 hrnky celozrnné hladce mleté špaldové mouky
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 1 velká lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vlažné vody
  • hrst černých oliv

Postup:

  1. Smícháme mouku se solí a droždím, přidáme olej a vodu a dobře propracujeme.
  2. Nakonec zapracujeme překrájené olivy a necháme v teple hodinu kynout.
  3. Pak zapneme troubu a 15 minut ji předehříváme na 200 stupňů. Těsto dál kyne.
  4. Vykynuté těsto přendáme do silikonové formy na chleba, položíme na plech a dáme do předehřáté trouby.
  5. Po 10 minutách stáhneme teplotu na 190 stupňů a dopečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.