Chleba s medvědím česnekem

Na čerstvý si ještě počkáme, ale sušený medvědí česnek taky poslouží dobře.

Ingredience
  • 250 g hladké celozrnné žitné mouky
  • 250 g hladké pšeničné mouky (plus trochu na vál)
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce sušeného medvědího česneku
  • 340 ml vlažné vody

Postup:

  1. Smícháme obě mouky, vmícháme sůl a sušené droždí a vlažnou vodou s octem zaděláme těsto, dobře propracujeme a na pomoučeném válu vytvarujeme bochníček nebo večku, vložíme do chlebové ošatky a necháme asi 2 hodiny kynout.
  2. Troubu vyhřejeme na 250 stupňů, vložíme plecháček s vodou a taky plech, aby se vyhřál.
  3. Vykynutý chleba překlopíme na horký plech, chceme-li lesklou kůrku, potřeme chléb slanou vodou a pečeme 10 minut.
  4. Teplotu snížíme na 160-165 stupňů Celsia, vyndáme plecháček s vodou a dopékáme asi 35 minut.

Související