Chleba s medvědím česnekem
Na čerstvý si ještě počkáme, ale sušený medvědí česnek taky poslouží dobře.
Ingredience
- 250 g hladké celozrnné žitné mouky
- 250 g hladké pšeničné mouky (plus trochu na vál)
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce sušeného medvědího česneku
- 340 ml vlažné vody
Postup:
- Smícháme obě mouky, vmícháme sůl a sušené droždí a vlažnou vodou s octem zaděláme těsto, dobře propracujeme a na pomoučeném válu vytvarujeme bochníček nebo večku, vložíme do chlebové ošatky a necháme asi 2 hodiny kynout.
- Troubu vyhřejeme na 250 stupňů, vložíme plecháček s vodou a taky plech, aby se vyhřál.
- Vykynutý chleba překlopíme na horký plech, chceme-li lesklou kůrku, potřeme chléb slanou vodou a pečeme 10 minut.
- Teplotu snížíme na 160-165 stupňů Celsia, vyndáme plecháček s vodou a dopékáme asi 35 minut.
Související
-
Chleba s konopným semínkem
Konopná semínka obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou tak kompletním zdrojem bílkovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka