Hubník z toastového chleba
Kdysi se hubník z bílého pečiva podával i ke štědrovečerní večeři.
- 1 balíček toastového chleba
- 1 cibule
- 700 ml mléka
- 4-5 vajec
- 5 vrchovatých lžic krupice
- miska sušených hub
- 3 stroužky česneku
- sůl
- sádlo nebo máslo
Postup:
- Sušené houby namočíme přes noc do studené vody.
- V kastrolu rozpustíme sádlo nebo máslo, lehce na něm zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme ocezené houby a dusíme. Podle potřeby přidáme trochu vody z hub.
- Toastový chleba nakrájíme na kostičky, v míse přidáme mléko, krupici a vejce, trochu osolíme a přidáme utřený česnek. Nakonec vmícháme udušené, už zchladlé houby.
- Pekáč vymažeme sádlem nebo máslem, vložíme připravenou hmotu, na povrch ještě dáme pár kousků sádla nebo másla a ve středně předehřáté troubě zapečeme.
Související
-
Krkonošský hubník – nádivka
Pekl se o Vánocích i Velikonocích – sušené houby přitom nahrazovaly uzené maso.
-
Nádivka s uzeným nebo Krkonošský hubník
Velikonoční nádivka pro ty, kteří (ne)mají nebo (ne)chtějí maso...
-
Houby a jejich využití v kuchyni – recepty na smaženici, hubník i nákyp
Houby, houby, houby, to je hlavní téma Kuchařského čarování Petra Stupky. Dojde na houbovu smaženici a její proměny, starodávný jihočeský hubník i moderní houbový nákyp.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.