Soud poslal do vazby starostu Varnsdorfu v souvislosti s vyšetřováním kauzy pronajatých radarů

13. prosinec 2019

Soudce Okresního soudu v Děčíně poslal do vazby starostu Varnsdorfu Stanislava Horáčka (ANO), který je obviněn v souvislosti s případem pronájmu radarů. Státní zástupce Jan Veselý řekl, že starosta je ve vazbě, aby nemohl působit na spoluobviněné, svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Vazba může trvat až tři měsíce.

Státní zástupce vysvětlil, že je varnsdorfský starosta obviněný z několika věcí – ze závažné trestné činnosti související s veřejnou zakázkou a z korupčního jednání. Za to může podle Veselého strávit ve vězení 5 až 12 let.

V případu jsou obviněni čtyři lidé a jedna právnická osoba, tři z obviněných byli ve středu zadrženi. Jeden z nich – místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek – byl už propuštěn a je stíhán na svobodě.

„Neshledali důvody k vazbě,“ řekl Hambálek ke svému propuštění. Zadržen byl ve středu ráno, propuštěn ve čtvrtek odpoledne. „Propuštění jsem očekával, neboť jsem se ničeho nedopustil,“ uvedl. Obviněn je z porušení předpisu o pravidlech hospodářské soutěže.

Věc se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, jež pro město provozuje soukromá společnost Water Solar technology. Společnost dostává odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Kvůli tomu kritizovala vedení města už dřív opozice.

Tři pokuty pro Varnsdorf

Existuje judikatura Nejvyššího správního soudu, podle níž je nezákonné, má-li třetí subjekt hmotný zájem na výsledcích měření radaru. Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

Čtěte také

Varnsdorf začal měřit rychlost na území města v roce 2018. Za tu dobu naměřily radary přes 135 tisíc přestupků. Za tu dobu vybralo město na pokutách zhruba 90 milionů korun, za pronájem radarů zaplatilo firmě 39 milionů korun.

Kvůli vypsání zakázky dostal Varnsdorf od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty v celkové výši 950 000 korun. Dvě z nich předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Proti třetí pokutě podalo město rozklad.

Kvůli zakázce policisté začátkem října zasahovali na městském úřadě, v domě starosty a u majitele WST.

Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti označil v říjnu jako protiprávní i tehdejší zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

autor: Daniela Pilařová | zdroje: ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související