Varnsdorf vyhlásí nové výběrové řízení na měření rychlosti ve městě a spornou smlouvu ukončí

29. listopad 2019 14:32

Varnsdorf připravuje nové výběrové řízení na měření rychlosti ve městě. Stávající smlouvy opakovaně kritizovalo ministerstvo vnitra a město za ně dostalo tři pokuty od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže za celkem 950 tisíc korun. Proti všem podalo město rozklad.

Ministerstvu vnitra se nelíbí, že z naměřených pokut profituje soukromá firma.

„Pokud je soukromý subjekt hmotně zainteresován na výsledcích měření, může tato skutečnost vytvářet i pochybnost o zákonnosti celého přestupkového řízení,“ vysvětlil mluvčí Ministerstva Ondřej Krátoška.

Proč se město rozhodlo vyhlásit nové výběrové řízení, vysvětlil starosta Stanislav Horáček z hnutí ANO: „Aby to opravdu už nikdo nemohl zpochybňovat, vyhovíme požadavkům ministerstva vnitra, abychom soutěžili na paušální hodnotu, i když předpokládáme, že to bude dražší. Ještě se rozhodujeme, jestli odkoupíme ta zařízení a vysoutěžíme jen služby, nebo to celé komplexně.“

Město by tak neplatilo firmě za každý přestupek, ale paušální poplatek. Podle starosty Varnsdorf připraví nové výběrové řízení do konce roku, stávající smlouva má měsíční výpovědní lhůtu.

Spustit audio

Související