Varnsdorf nechce cedule upozorňující na radary. Starostové ostatních obcí se je proto rozhodli pořídit na vlastní náklady

20. únor 2019 08:49

17 starostů ze Šluknovského výběžku chce nechat naistalovat upozorňující cedule na úseky, kde se ve Varnsdorfu měří povolená rychlost. Varnsdorf je neoznačil, ani se k tomu nechystá.

Svůj postup musí město vysvětlit ministerstvu vnitra, podle kterého zřejmě jedná v rozporu se zákonem. Za každý naměřený přestupek totiž radnice platí soukromé firmě, která se o radary stará.

„Měli jsme k tomu rušnou diskuzi. Ne všichni to totiž chápou tak, že je to jen o prevenci. Umístění těch měřících míst je totiž trochu sporné – minimálně ve dvou případech. Buď je to mezi stromy na začátku vesnice, nebo je to těsně za sbíhajícími se dvěma pruhy ve stoupání od Rumburku,“ vysvětluje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Pokud starostové se svou žádostí uspějí, budou muset cedule zaplatit

„Máme souhlasná stanoviska vlastníků a správců komunikací, teď musíme požádat příslušný silniční správní úřad, v jednom případě je to krajský úřad v Ústí nad Labem, v druhém to bude, trochu paradoxně, městský úřad ve Varnsdorfu, o umístění dopravního značení. Zatím to vypadá tak, že dopravní značky budeme muset zakoupit my – z prostředků Sdružení pro rozvoj Šluknovska,“ shrnuje nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Na pokutách za překročení rychlosti Varnsdorf od května minulého roku vybral 25 milionů korun.

Spustit audio

Související