Slavné osudy, smutné konce

27. únor 2010

Nebývá asi zvykem vodit návštěvy na hřbitov. Přitom právě na hřbitovech se lze často dozvědět o tom, kdo byl pro danou lokalitu zajímavý, výjimečný nebo prospěšný.

Nemýlím-li se, tak zatím nejdál je v tomto směru severočeský Žatec, kde dokonce vydalo jakéhosi průvodce městským hřbitovem. Turista, který zatouží po chvíli klidného odpočinku, se tak zároveň dozví, jací významní lidé jsou na hřbitově pochováni. Jenže nebylo by to české pohraničí, aby nás na hřbitovech nezaskočil spíš nezájem lidí o zemřelé předky, než péče o odkaz minulých generací. Také při procházce hlavním hřbitovem v Jablonci nad Nisou upoutají pozornost každého návštěvníka velké hrobky. Většinou jde o místa, kde odpočívají zámožní obchodníci s bižuterií a jejich rodiny. Potomci v Jablonci nad Nisou už dávno nežijí a stav hrobek se rok od roku zhoršuje. Co se s tím dá dělat a jestli vůbec existuje nějaké řešení, zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Sever Radana Schaeferová.

autoři: Radana Schaeferová , David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.