Sacherův dort

Sláva vídeňského cukráře Sachera překročila hranice i století. Ten úplně pravý recept z roku 1832 je tajný, ale tenhle nebude daleko od originálu.

Suroviny:
6 vajec
150 g másla
150 g dobré čokolády
80 g cukru moučky
80 g cukru krupice
150 g hladké mouky
100 g meruňkové marmelády
200 g dobré čokoládové polevy
tuk a mouka do formy, šlehačka

Postup:

1. Měkké máslo našleháme s cukrem moučkou do pěny, až zbělá a nabude.

2. Čokoládu pozvolna rozpusťte ve vodní lázni (miska nad kastrolem s horkou vodou) – nepřehřejte!

3. Ze 6 bílků ušleháme tuhý sníh, v půlce šlehání přidáváme 80 g cukru krupice.

4. Do máslové pěny postupně zašleháme 6 žloutků, dohladka šleháme a pak přiléváme rozpuštěnou čokoládu – pozor, nesmí být horká, tavila by máslo! Dobře promícháme v jednolitou hmotu.

5. Opatrně přimícháme sníh a prosátou mouku a těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Ve středně předehřáté troubě zvolna pečeme cca hodinu až 75 minut.

6. Vychladlý korpus prořízneme, promažeme meruňkovou marmeládou a namažeme s ní i povrch. Polijeme čokoládovou polevou a necháme zatuhnout. Zdobíme šlehačkou. Podáváme nejlépe s vídeňskou kávou.