Roláda s arašídovým máslem
Na oslazení svátečního dne.
Ingredience
- 4 vejce
- 80 g cukru moučky
- 80 g polohrubé mouky – 1 lžíci odebereme a nahradíme vrchovatou lžicí kakaa
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce arašídového másla, případně trochu cukru moučky na doslazení
- lžíce oleje nebo kousek másla na potření pečicího papíru
- trochu cukru moučky na poprášení po upečení
Postup:
- Pečicí papír na plechu lehce potřeme olejem nebo kouskem másla, těsto se pak po upečení lépe odlupuje.
- Vejce s cukrem ušleháme elektrickými metličkami do husté pěny.
- Přišleháme mouku s kakaem.
- Těsto nalijeme na připravený pečicí papír na plechu, stěrkou lehce rozetřeme do stejně vysoké vrstvy a dáme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 8-9 minut, okraje by neměly ztvrdnout.
- Po vytažení z trouby celou plochu jemně poprášíme cukrem moučkou, s papírem stočíme do rolády, položíme švem dolů a necháme vychladnout.
- Na krém vyšleháme mascarpone s arašídovým máslem a podle chuti osladíme.
- Po vychladnutí roládu rozmotáme, potřeme krémem až do krajů a znovu stočíme. Opět položíme švem dolů a dáme ještě na chvíli do chladu proležet. Krájíme ostrým nožem.
Související
-
Roláda s brusinkami a pařížskou šlehačkou
Pařížskou šlehačku v kelímku koupíte v supermarketech nebo doma svaříte bílou šlehačku s kakaem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.