Piškotová kakaová roláda
Vděčný a nepříliš pracný moučník.
Ingredience
- 4 vejce
- 80 g cukru moučky
- 80 g polohrubé mouky – 1 rovnou lžíci odebrat a nahradit lžicí kakaa
- lžíce oleje nebo kousek másla na potření pečicího papíru
- trochu cukru moučky na poprášení po upečení
- 250 g mascarpone
- 100 ml šlehačky
- 2 lžíce višňové nebo jiné marmelády – bez kousků ovoce
Postup:
- Pečicí papír na plechu lehce potřeme olejem nebo kouskem másla, těsto se pak po upečení lépe odlupuje.
- Vejce s cukrem ušleháme elektrickými metličkami do husté pěny.
- Přišleháme mouku.
- Těsto nalijeme na připravený pečicí papír na plechu, stěrkou lehce rozetřeme do stejně vysoké vrstvy a dáme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 8-9 minut, okraje by neměly ztvrdnout.
- Po vytažení z trouby celou plochu jemně poprášíme cukrem moučkou, s papírem stočíme do rolády, položíme švem dolů a necháme vychladnout.
- Ušleháme šlehačku, vešleháme mascarpone a marmeládu. Obvykle není potřeba sladit.
- Po vychladnutí roládu rozmotáme, potřeme krémem až do krajů a znovu stočíme. Opět položíme švem dolů a dáme ještě na chvíli do chladu proležet. Krájíme ostrým nožem.
Související
-
Piškotová roláda s borůvkovým džemem
Jestli nemáte borůvkový, použijte rybízový nebo jahodový... dle libosti a zásob ve spíži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.