Roláda s brusinkami a pařížskou šlehačkou
Pařížskou šlehačku v kelímku koupíte v supermarketech nebo doma svaříte bílou šlehačku s kakaem.
Ingredience
- 4 vejce
- 80 g cukru moučky
- 80 g polohrubé mouky
- 1 kelímek pařížské šlehačky
- hrst sušených brusinek
- lžíce oleje nebo kousek másla na potření pečicího papíru
- trochu cukru moučky na poprášení po upečení
Postup:
- Pečicí papír na plechu lehce potřeme olejem nebo kouskem másla, těsto se pak po upečení lépe odlupuje.
- Vejce s cukrem ušleháme elektrickými metličkami do husté pěny.
- Přišleháme mouku.
- Těsto nalijeme na připravený pečicí papír na plechu, stěrkou lehce rozetřeme do stejně vysoké vrstvy a dáme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme 8-9 minut, okraje by neměly ztvrdnout.
- Po vytažení z trouby hned celou plochu jemně poprášíme cukrem moučkou, s papírem stočíme do rolády, položíme švem dolů a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí roládu rozmotáme, potřeme až do krajů ušlehanou šlehačkou, do které jsme vmíchali nasekané brusinky, a znovu stočíme. Opět položíme švem dolů a dáme ještě na chvíli do chladu proležet. Krájíme ostrým nožem.
Související
-
Piškotová roláda s borůvkovým džemem
Jestli nemáte borůvkový, použijte rybízový nebo jahodový... dle libosti a zásob ve spíži.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.