Řezy s krémem ořechovým
Takový luxusnější moučník.
Suroviny:
na těsto: 6 vajec
6 vrchovatých lžic hladké mouky
6 lžic moučkového cukru
na krém: 250 ml mléka
3 lžíce polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 250 g másla, šálek jemně strouhaných ořechů
případně čokoládová poleva
Postup:
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a opatrně je vmícháme do tuhého sněhu, pak zlehka a postupně přimícháme mouku.
- Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté (170 stupňů) troubě upečeme.
- Na krém nejdřív svaříme v mléce mouku a cukr na kaši a dáme vystydnout. Do zcela studené kaše postupně zašleháme máslo a mleté ořechy.
- Upečený piškot prokrojíme a namažeme krémem, pokud nám vrstva těsta vyšla tenčí, tak celý plát překrojíme na půl, jednu polovinu namažeme krémem a přiklopíme druhou půlkou.
- Případně ještě můžeme celé dílo korunovat čokoládovou polevou.
Související
-
Řepové řezy kakaové
Řepa cukrovka se u nás už moc nepěstuje, ale třeba máte známé na venkově a k jedné bulvě se dostanete.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.