Řezy s krémem ořechovým

Takový luxusnější moučník.

Suroviny:

na těsto: 6 vajec
6 vrchovatých lžic hladké mouky

6 lžic moučkového cukru

na krém: 250 ml mléka

3 lžíce polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 250 g másla, šálek jemně strouhaných ořechů

případně čokoládová poleva

Postup:

  1. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem a opatrně je vmícháme do tuhého sněhu, pak zlehka a postupně přimícháme mouku.
  3. Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a ve středně předehřáté (170 stupňů) troubě upečeme.
  4. Na krém nejdřív svaříme v mléce mouku a cukr na kaši a dáme vystydnout. Do zcela studené kaše postupně zašleháme máslo a mleté ořechy.
  5. Upečený piškot prokrojíme a namažeme krémem, pokud nám vrstva těsta vyšla tenčí, tak celý plát překrojíme na půl, jednu polovinu namažeme krémem a přiklopíme druhou půlkou.
  6. Případně ještě můžeme celé dílo korunovat čokoládovou polevou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.