Řezy s červenou řepou
Červená řepa udělá zajímavý efekt na řezu. Nevážíme, měříme objem.
- 500 ml mouky (400 ml polohrubé a 100 ml hladké)
- 250 ml mléka
- 150 ml cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek
- 2 vejce
- 50 ml rozpuštěného másla a 50 ml oleje
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 1-2 vařené nebo pečené červené řepy
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a rozpuštěné – ale ne horké – máslo a nakonec mléko.
Do tekuté směsi postupně zašleháme mouky s kypřicím práškem a špetkou soli, přidáme citronovou šťávu a kůru, nakonec vmícháme hrubě nastrouhanou červenou řepu.
- Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 175 stupňů upečeme.
Související
-
Řezy s tvarohem a meruňkami
Nejlepší jsou meruňky pěkně čerstvé, ale když jich máte dost, využijte je i na moučník.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.