Řezy s červenou řepou

Červená řepa udělá zajímavý efekt na řezu. Nevážíme, měříme objem.   

Ingredience
  • 500 ml mouky (400 ml polohrubé a 100 ml hladké)
  • 250 ml mléka
  • 150 ml cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek
  • 2 vejce
  • 50 ml rozpuštěného másla a 50 ml oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 1-2 vařené nebo pečené červené řepy

Postup:

  1. Ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a rozpuštěné – ale ne horké – máslo a nakonec mléko.
  2. Do tekuté směsi postupně zašleháme mouky s kypřicím práškem a špetkou soli, přidáme citronovou šťávu a kůru, nakonec vmícháme hrubě nastrouhanou červenou řepu.

  3. Těsto vlijeme na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 175 stupňů upečeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.