Řecké kotopoulo

Suroviny: 500g kuřecích prsou, půl lžičky rozmarýnu, špetka soli, špetka pepře, 100g sýru feta, 4 lžíce panenského olivového oleje, 50ml slepičího vývaru, 4 lžičky rajčatového protlaku, 30ml Metaxy, 3 lžíce Créme fraîche, 2 lžíce celého zeleného pepře, 125ml zeleninového vývaru, špetka pálivé papriky.

Postup: Tip na začátek - kdo nesežene Créme fraîche, může si jej doma snadno vyrobit. Do jednoho kelímku šlehačky (min. 30% tuku) se přidají dvě lžíce podmáslí a kelímek se nechá stát při pokojové teplotě 24 hodin.
V mase vytvoříme nožem opatrně kapsy. Větší kusy masa můžeme prvně rozpůlit a pak vytvořit kapsy. Fetu nakrájíme na kostičky dle velikosti kapes. Po naplnění masa kapsy uzavřeme za pomoci párátek. Poté jej vložíme do mísy, mírně osolíme, opepříme, přelijeme dvěma lžícemi olivového oleje, posypeme rozmarýnem, několikrát maso otočíme, aby bylo nakořeněné ze všech stran stejně a marinujeme asi hodinu až dvě. Poté rozpálíme gril (buď venkovní nebo stolní elektrický, ne v troubě), a maso na něm z obou stran grilujeme dokud nezíská pěknou barvu (otáčíme jen 1x).
Nejlépe ve Woku smícháme slepičí vývar se zbytkem olivového oleje, necháme vařit na mírném až středním ohni, než se vyvaří tolik tekutiny, aby jí zůstala jen troška (pozor tato směs ráda stříká). Poté přidáme Metaxu, necháme minutu vařit, pak přidáme zeleninový vývar a po dalších třech minutách přidáme Créme fraîche, rajský protlak a zelený pepř. Vaříme dál, krátce před zhoustnutím přidáme ugrilované maso, aby se též ještě prohřálo a aby se spojily chutě.
Po zhoustnutí omáčky je jídlo hotové a podává se, nejlépe s hranolkami a tzatziki. Pepřové kuličky se v omáčce ponechávají a jsou jedlé, téměř nepálivé.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.