Rajská polévka s červenou čočkou
V zimě pěkně zahřeje a můžete si ji dopřát i k snídani.
Suroviny:
1 rajský protlak nebo pasírovaná rajčata
1 cibule menší
1 kostka slepičího bujónu
2 hrsti loupané červené čočky
sůl
provensálské koření nebo alespoň tymián
chilli
trochu cukru
případně mouka na zahuštění
1 lžíce másla
kysaná smetana
Postup:
1. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme protlak nebo pasírovaná rajčata, provensálské koření, bujonovou kostku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu.
2. Hned přihodíme čočku a vaříme, až změkne. Loupaná čočka se vaří rychle, polévku i zahustí. Pokud se vám zdá málo hustá, přidejte 1-2 lžičky hladké mouky rozmíchané v troše studené vody.
3. Chuť pro dospělé vyostříme špetkou chilli a vyrovnáme troškou cukru. Na talíři přidáme každému lžíci kysané smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.