Quiche s cuketou a cibulí
Lahodí oku i chuťovým buňkám.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 středně velké vejce
- sůl
- Náplň: 1 kelímek ricotty
- 1 tučný tvaroh
- 2 vejce
- sůl
- cibule
- cuketa
- tuk a mouka do formy
Postup:
- Do mouky s trochou soli rozkrájíme vychlazené máslo, nožem propracujeme, přidáme vejce a rychle vypracujeme těsto.
- Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme odležet na půl hodiny do lednice.
- Formu vymažeme a vysypeme moukou a připravíme náplň.
- Ricottu smícháme s tvarohem a vejci, podle chuti osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cuketu neloupeme a také nakrájíme na kolečka.
- Těsto rozválíme a položíme do připravené formy, vytáhneme ho i na boky, zatížíme třeba fazolemi nebo speciálními keramickými kuličkami a v troubě předehřáté na 180 stupňů 10 minut pečeme.
- Necháme chvíli zchladnout, vlijeme ricottovou náplň, úhledně a střídavě pokryjeme kolečky cukety a cibule tak, aby se kolečka mírně překrývala – jako šupiny.
- Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a 30-35 minut dopékáme. Krájíme, teprve až náplň trochu vystydne a ztuhne.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.