Procházka oblohou (září)

31. srpen 2008

Večerní a noční obloze v září pořád ještě vévodí letní souhvězdí Labutě, Orla a Lyry, která se ovšem pomalu přesouvají níž k západnímu obzoru. Narozdíl od jižní polokoule se na naší severní polokouli noci postupně prodlužují a 22. září se délka noci vyrovná se dnem - v 17h44m SELČ Slunce vstoupí do znamení Vah a nastává podzimní rovnodennost a tím i astronomický podzim.

Pás souhvězdí Mléčné dráhy slábne a ustupuje menším souhvězdím, např. Kozorohu, Vodnáři a Rybám. Typický letní trojúhelník, vytyčený hvězdami Deneb v Labuti, Vegou v Lyře a Altairem v Orlu, však vidíme stále ještě vysoko na západní polovině oblohy. Naproti nim na východě najdeme typický Pegasův čtverec a mezi ním a severním pólem narýsovalo své dvojité W souhvězdí Cassiopei. Z objektů vzdáleného vesmíru stojí za pozornost jedna z nejhezčích mlhovin lidově pojmenovaná Severní Amerika. Při výborné viditelnosti ji můžeme spatřit v triedru, nejlépe však vynikne na fotografii, protože citlivá vrstva zachytí mnohem více světla, a tím i podrobností.
Pojďme k planetám. V září stále nebudou vidět tři ze sedmi těchto objektů. Nepozorovatelný je Merkur, stejně jako Mars a Saturn. Venuši uvidíme večer po západu Slunce nízko nad západním obzorem. Jupiter je vidět v první polovině noci v souhvězdí Střelce, a přesouvá se na večerní oblohu. Po Měsíci je nyní nejjasnějším objektem na obloze. Uran a Neptun jsou vidět téměř po celou noc, ovšem musíte si na ně vzít silnější triedr.
Z úkazů zaujme 9. září kolem 23.hodiny konjunkce Jupiteru s Měsícem, planeta bude asi 3,5 stupně severně od měsíčního disku. 20. září se pro změnu Měsíc ocitne v konjunkci s hvězdou Aldebaran, úhlová vzdálenost ovšem bude tentokrát větší než s Jupiterem - asi 9,5 stupně.
A jako vždy ještě měsíční fáze. Sedmého bude Měsíc v první čtvrti, dorůstá a vidět bude na večerní obloze. V úplňku se ocitne 15. září a to bude pozorovatelný po celou noc. 22. září, kdy je v poslední čtvrti, vychází asi hodinu před půlnocí a vidět je i ráno. Neviditelný se naopak stane 29.září v novu.
Hezkou podívanou.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio