Pro výdej řidičských průkazů, občanek a pasů začala platit nová pravidla

2. červenec 2018

Cestovní doklady, občanské a řidičské průkazy – pro všechny tyto dokumenty si nově nemusíte chodit jen na úřad v místě, kde bydlíte, ale máte více možností.

Cestovní doklady, občanské a řidičské průkazy – pro všechny tyto dokumenty si nově nemusíte chodit jen na úřad v místě, kde bydlíte, ale máte více možností. Dnes (2. 7.) je první úřední den, kdy začala nová pravidla platit.

Jednou z novinek je, že už sebou lidé nemusejí nosit papírové fotografie na nové doklady – na úřadě si je sami vyfotí. „Výjimkou je, když chce někdo mezinárodní řidičský průkaz. V takovém případě ještě potřebujeme, aby si člověk papírové fotografie přinesl sebou,“ upozorňuje vedoucí registru řidičů v Ústí nad Labem Helena Čejková.

Změnila se i cena dokladů. „Pokud si jdete vyměnit řidičský průkaz v rámci povinné výměny, tak za to se neplatí. Pokud ale potřebujete nový doklad z jiného důvodu, například kvůli vydání řidičského oprávnění nebo změně jména, zvýšil se správní poplatek z 50 korun na 200,“ upozorňuje Čejková.

Nově také mohou lidé získat cestovní pas nebo občanský průkaz expresně do 24 hodin. I tady ale musí počítat, že si připlatí.

Úřady ode dneška nově vydávají také občanské průkazy s čipem. Takzvané e-občanky umožní lidem komunikovat s úřady přes internet z domova. K tomu je ale třeba pořídit si také čtečku karet.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související