Vyřizování dokladů je od července jednodušší, úřady vydávají už jen ,chytré´ občanky

2. červenec 2018 11:00

Vyřizování některých dokladů je od července jednodušší. Pas nebo občanský průkaz můžete dostat už během jednoho dne, o řidičský průkaz je zase možné zažádat v jakékoli obci s rozšířenou působností.

Nový systém si úředníci nymburské radnice vyzkoušeli nanečisto už v neděli, přesto první pracovní den s napětím čekali, jestli se program rozjede i za plného provozu. Komplikace nenastaly.

Mezi největší novinky při vyřizování řidičských průkazů patří ta, že si o něj nemusíte žádat jen v místě trvalého bydliště, ale třeba tam, kde pracujete, nebo jsou na vás úředníci příjemní.

Navíc není potřeba klasická papírová fotografie. Pokud má žadatel naskenovanou fotografii na občanském průkazu, vezmou si ji úředníci z centrálního systému. Nebo ho u přepážky vyfotí. Výjimkou je vystavení mezinárodního řidičského průkazu, kde je stále potřeba tradiční fotografie.

Mezi novinky, které potěší, je i fakt, že v případě změny trvalého bydliště, není potřeba řidičský průkaz měnit.

Pas nebo občanku za 24 hodin

Změny se týkají i občanských průkazů a pasu. Oba doklady je možné získat za 24 hodin. Expresní vystavení pasu vyjde dospělého na šest tisíc korun.

V případě občanských průkazů je nejkratší lhůta zpoplatněná tisícikorunou.

Nově vydávané občanky jsou podobné těm současným, mají však v sobě zakomponovaný čip. S pomocí čtečky se pak můžete z počítače dostat ke službám, kvůli kterým bylo potřeba chodit na Check-Point.

Spustit audio

Související