Chystáte se na dovolenou a máte propadlý pas? Nově ho budete moci získat do 24 hodin

28. červen 2018

Jednodušší a rychlejší by mělo být od července vydávání dokladů v Česku. Týká se to jak řidičských a občanských průkazů, tak cestovních pasů.

Přechod na nový systém znamená, že úřady potřebují omezit provoz pracovišť tak, aby na tuto změnu mohly připravit.

Tak tomu je už například v Žatci na registru řidičů, kde dnes (28. 6.) není možné žádat o řidičské průkazy a úřednice je ani nevydávají. Stejné to bude i zítra, na kdy ministerstvo vnitra naplánovalo centrální technologickou odstávku, protože od pondělí 2. července už musí vše fungovat.

Páteční odstávka se týká všech pracovišť, kde vydávají občanské průkazy a cestovní doklady. To znamená, že úřady nebudou moci od 12 hodin přijímat nové žádosti o občanky a pasy a ani je nevydají.

Výdej dokladů se usnadní a zrychlí

Nově si budou moci lidé žádat o doklady na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Zaniká tedy nutnost navštěvovat úřad v místě svého trvalého bydliště. Zmizí také nutnost nosit si sebou papírové fotky k žádostem. Buď si vás na úřadě sami vyfotí, nebo si z databáze vytáhnou fotku, pokud jste se už takhle přímo na úřadě fotili – třeba na pas nebo občanský průkaz.

Nové občanky budou úřady vydávat pouze už s elektronickým čipem a strojově čitelnými údaji. Takzvané e-občanky už úřady nabízejí šest let, ale nebyl o ně takový zájem, protože bylo nutné zaplatit 500 korun. Teď to bude zdarma.

Cílem je, aby lidé mohli komunikovat s úřady z domova. Majitel dokladu s čipem si musí koupit čtečku, kterou připojí k počítači a může se pak spojit například s Českou správou sociálního zabezpečení nebo si přes internetový CzechPoint zažádat o výpis z rejstříku trestů. Ve vývoji je i podávání daňových přiznání a další instituce by se měly podle ministerstva vnitra postupně přidávat.

Důležitá informace je, že starší občanky se hromadně měnit nebudou – lidem normálně platí do data, které mají na dokladu uvedené.

Cestovní pasy, pas, cestovní doklad

Nové občanky i pasy budou moci lidé získat do druhého dne. Za tuto službu si ale samozřejmě budou muset zaplatit.

Za občanský průkaz do druhého dne tisíc korun, do pěti pracovních dnů 500 korun, a pokud jim bude stačit běžná lhůta 30 dní, pak je vydání zdarma.

U pasů do 24 hodin zaplatí dospělý 6000 korun, ve lhůtě do pěti dnů 3000 korun.

Pokud si ale chcete zařídit cestovní pas do druhého dne, budete muset jet do Prahy ­ vyřídit takový doklad je totiž možné jen v budově ministerstva vnitra.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio