Doklady v krabici od bot nebo práce do noci – i tak vypadá březen účetních a daňových poradců

24. březen 2015

Účetní a daňoví poradci pracují v noci. Tak tohle prohlášení mnoho z nás vnímá jako sci-fi. Jenže v březnu, před podáváním daňových přiznání je víc než pravdivé. Jak vypadá život účetní v tomto období a jaké situace se mohou přihodit?

Březen je období, kdy víc svítí sluníčko, zpívají ptáci, začíná vonět země... A také období, kdy se podává daňové přiznání. Pro někoho je to běžná záležitost, pro někoho noční můra.

Některým podnikatelům zákon umožňuje výpočet daně paušálem, ti mají situaci výrazně snazší. Stejně tak jako zaměstnanci, kterým zpracovává daňové přiznání zaměstnavatel.

Kdo si na papíry netroufne, „přehodí" za úplatu povinnost zpracovat přiznání na odborníky. Účetní a daňoví poradci prožívají v březnu hektické období, kdy uhání stálé klienty o dodání dokladů, klienti tzv. „z ulice“ jim nosí doklady v krabici od bot a práce v noci je téměř samozřejmostí.

Toto zatížení ovlivňuje i domácnost odborníků, zvláště, jedná-li se o ženy. Poslechněte si, jak například vypadá březen ekonomky Kateřiny Fišerové…

autor: Veronika Dašková
Spustit audio