Pověst z Ústecka: Jak hrad Střekov ke svému jménu přišel

24. leden 2021

Hrad  Střekov zřejmě nechal vystavět na začátu 14. století Jan Lucemburský jako strážní. Ale proč to jméno?

Podle pověsti stával už za časů prvních Přemyslovců na stejném místě na skále nad Labem hrádek. Postavit ho tam nechal vladyka Střek a po něm také dostal jméno. Hrádek měl sloužit před vpády ze Saska, kdy se po vodě dostávaly do Čech tlupy, které pak loupily a vraždily. Osádka proto prý natahovala v noci přes řeku řetěz, aby jí žádná loď neproklouzla směrem do Čech.

A jak praví pověst, vladyka Střek žil na hrádku se svou krásnou dcerou, o kterou se ucházeli nápadníci ze široka daleka.
„Dostane ji ten nechytřejší a nejodvážnější,“ rozhodl vládce hrádku Střekov a nechal rozhlásit, že důkazem oné chytrosti a odvahy bude tento úkol: vyvést ze stáje vzácného koně a odjet na něm tak, aby jezdce nikdo neviděl a tudíž při tom ani nechytil.

Torzo hradu Střekov

Dlouho se různí odvážlivci snažili úkol splni. Nikomu se nedařilo. Měl to být až syn pána z Ronova, který to dokázal. Ukryl se u koníren a v noci nepozorovaně vzácného koně vyvedl ven. Jenže ouha – nepodařilo se mu nijak otevřít bránu. Pobídl proto koně a bránu s ním přeskočil.

Skok byl ale natolik dlouhý a nešťastný, že oba dopadli až do Labe. Kůň se utopil a mladý muž se jen tak tak dostal  živý na břeh. Vladyka ale splnil slib a mladý muž si jeho dceru odvedl jako manželku na Ronov.

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související