Pověst další z Chomutovska: Pokud ve městě potkáte podivného mnicha, raději hned odjeďte

10. leden 2021

Chomutovem prý občas bloudí mnich. Je to ale jen přízrak. Projde ulicemi, zastaví se, zamyslí a zmizí. Naštěstí se objevuje podle pověsti velmi, velmi zřídka. Nepřináší totiž nic dobrého.

Je s ním spojeno jen neštěstí. Prý se objevil v roce 1525 a vzápětí vyhořel zámek. Pak údajně v roce 1832, kdy vyhořelo celé město. Kdo ho tedy uvidí, raději by měl z města rychle odjet, než se mu stane něco zlého.

A kdo tím mnichem má být? Jmenoval se Analbert. Byl svědomitým služebníkem božím než potkal krásnou Ester.

Chodil tehdy na zámek (dnes radnice) snad jako zpovědník. Právě tam se potkal se schovankou šlechtice Bohuslava Felixe z Lobkovic a Hasištejna, kterému patřilo chomutovské panství. Ta se do pohledného mladého muže, kterým mnich byl, zamilovala. A i když byl Analbert služebníkem božím, ani on nedokázal nakonec odolat kráse Ester.

Jenže pak se stalo to, co se stát zákonitě muselo: Při milostných hrátkách je někdo přistihl a byl to sám Bohuslav Felix z Lobkovic a Hasištejna.
„Okamžitě ho zazděte do zdi na dvorku,“ zuřil na mnicha. 

Logo

Jak rozkázal, tak se stalo. Ester ale neměla jen tohoto obdivovatele. Zamilovaný do ní byl i městský kat. Ten se obával, že si pán zámku vše rozmyslí a jeho soupeře o přízeň Ester propustí. „Co když se někdo z církve přimluví a mnich nakonec bude znovu volný?“ řekl si. V noci proto proboural čerstvou zeď a mnicha sťal. Jeho tělo pak znovu zazdil.

Jiná verze pověsti praví, že mnicha nechal stít sám pán zámku, nechal mu useknout i ruce za to, že na Ester sahaly, a do zdi pak vložili mnichovy ostatky, aby po něm nezbyla žádná památka.

Ta je ale na někdejším zámku, dnes radnici, dodnes – starý reliéf mnicha s useknutou hlavou. Nachází se na dvorku, kterému se proto říká Mnichův nebo Mnišský. A duše nešťastného Analberta se pak začala ve městě objevovat vždy, když se mělo stát něco velmi zlého.

Je to jen pověst? A kdy mnich Analbert možná žil? A od kdy se ve městě má zjevovat? Pokud se totiž podíváme do historických análů, pak zjistíme, že Bohuslav Felix z Lobkovic a Hasištejna koupil chomutovské panství až roku 1571. Duše zazděného mnicha by pak ale nemohla bloudit městem už před požárem zámku v roce 1525, jak praví jedna z verzí pověsti.

Třeba se celý příběh stal ve skutečnosti už předchozímu majiteli panství. A nebo někdo duchovi mnicha požár zámku přisoudil až později, jak si příběh předávala jedna generace za druhou. Ostatně nikde není zmínka, co se stalo s Ester. Trest ji určitě neminul, ale byla to šlechtická schovanka a na prohřešky šlechty se tehdy dívalo trochu jinak než u ostatních lidí.  

To už dnes není důležité. Podstatné je, že mnicha ve městě už opravdu dlouho nikdo neviděl a snad ani neuvidí...

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související