Pověst z Litvínovska: Proč čert nechtěl, aby stála na Jezeří kaple

31. leden 2021

Postavit kapli u zámku Jezeří napadlo majitele tehdejšího panství Ferdinanda Josefa z Lobkowicz. Povolal stavitele a všechno šlo jako po másle, než to zjistil ďábel.

Ten se tehdy v této části Krušných hor usadil a škodil lidem, jak praví pověst. Samozřejmě mu vadilo, že Ferdinand chce do kaple umístit trn z Kristovy trnové koruny. Z kaple by se tak stalo poutní místo.
„To bych odtud musel zmizet,“ řekl si pekelník.

Od té chvíle se děly podivné věci. Ztrácely se kameny ze stavby, povozům, které vezly materiál, se lámala kola, ztrácelo se i nářadí stavebníků a tak podobně. Stavba přesto pokračovala. Pak ale spadl Ferdinandovi na hlavu při prohlídce rozestavěné kaple kámen a na místě ho zabil.

Náhoda – řekl si jeho bratr Oldřich a ve stavbě pokračoval. Kaple už byla z větší části hotová, když na něj při cestě na Jezeří spadl strom a zabil i jeho. Té noci se pak u kaple zjevil černý jelen a obrovským skokem prolomil téměř dokončenou klenbu kaple. Jak praví pověst, měl to být sám dábel.

A prosadil tím prý svou. Nikdo další z rodiny Lobkowiczů se už nesnažil kapli dokončit. Zbylo z ní torzo, které u zámku Jezeří stojí dodnes. A dodnes prý působí magicky.

Kaple je z 18. století a v roce 1963 byla vyhlášena za kulturní památku.

Čertova kaple u Jezeří
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související