Pověst z Libochovic: Pokud chcete zůstat mladí, zajeďte na zámek

1. listopad 2020

Měli by tam podle pověsti mít kouzelné zrcadlo. Kdo se do něj podívá, jako by se pro něj čas zastavil, zůstane tak mladý, jaký právě v tu chvíli je. 

Má to ale háček – vše potrvá jen do chvíle, než se podívá do jiného zrcadla, i kdyby bylo sebemenší, třeba jen střep.

Zrcadlo prý přivezl kdysi z cest do dalekých zemí pán zámku své paní. „Mám pro vás, má milá, dárek,“ řekl jí při návratu. A podal jí zrcadlo se zlaceným rámem. Paní, tehdy mladá a krásná, byla z dárku nadšená, šlo o nádherný kousek. Její nadšení ještě vzrostlo, když jí muž prozradil tajemství zrcadla.

Paní nechala odstranit ze zámku všechna zrcadla od největších po nejmenší, zůstalo tam je jedno, ve kterém se zhlížela. A skutečně nestárla. Všichni se divili, jak to dělá, že je její tvář stále krásná a mladá. Nikoho nenapadlo, že za to může zrcadlo, které visí v její komnatě.

Francouzská zahrada u zámku v Libochovicích

Až jednou. Do zámku přišel potulný prodavač. Měl různé cetky, ale mezi nimi i zlatou jehlici do vlasů. Paní zámku se o tom doslechla od služebné, která šperk u obchodníka zahlédla, a chtěla vzácnost vidět. Nechala prodavače přivést do parku u zámku, kde se ráda procházela.

„Je to nádhera, kolik chceš?“ zeptala se.
„Nic, krásná paní. Pokud si jehlici hned dáte do vlasů, odejdu potěšen, že tak nádherný šperk patří krásné ženě,“ řekl.

Paní si jehlici dala do vlasů šťastná, že ji získala jen za pár úsměvů, když se najednou muž otočil a podal jí malé zrcátko: „A podívejte se, jak vám sluší,“ řekl.

Než si paní uvědomila, co dělá, letmo se do zrcátka podívala. V tu chvíli kouzlo pominulo a ona uviděla svoji tvář plnou vrásek. Mrskla zrcátkem o zem, ale už bylo pozdě.

To bylo naposledy, kdy paní někdo viděl kromě její komorné. Ukrývala se pak prý v komnatách, aby nikdo neviděl její zestárlou tvář. A stále se dívala do kouzelného zrcadla, jestli znovu neomládne.

Zrcadlo prý visí někde na zámku dodnes. Stačí do něj jen nahlédnout...

autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související