POVĚST Z KNÍNIC: S černou knihou nejsou žerty

31. březen 2019

V lese u obce Knínice poblíž Úštěka stávala kdysi stará myslivna. Bydlel v ní hajný, který uměl čarovat. Měl velkou, černou knihu s podivnými klikyháky. 

Když odcházel na pochůzku do revíru, pokaždé knihu pečlivě schovával. Jednou musel narychlo odejít do blízké Homole u Panny a ve spěchu zapomněl knihu uklidit.

Po nějaké době si to uvědomil, neměl už žádného stání a hned pospíchal domů. Tušil, že se děje něco špatného. Naštěstí to z Homole neměl daleko.

A jeho tušení bylo správné. Za jeho nepřítomnosti ho přišel navštívit starý přítel. Hajného doma nenašel, tak se rozhodl, že počká. Velká podivná kniha na stole mu nemohla uniknout. Zvědavě ji otevřel a z dlouhé chvíle začal obracet list za listem. Zvláštní znaky a text ho naprosto zaujaly. Ani proto nezpozoroval, že pokaždé, když list obrátil, do světnice vlétla vrána. Už jich byla plná místnost.

Obec Knínice u Úštěka

Vtom se vrátil hajný. Když uviděl vrány, zbledl. Rychle přiskočil ke stolu a začal obracet v knize list po listu zase zpátky. Jedna vrána za druhou se skřehotavým krákoráním vyletěly.

„Měl jsi štěstí, přišel jsem ještě včas,“ řekl pak hajný příteli. A dodal, že kdyby obrátil ještě jeden list, objevil by se čert a pak už by následovalo jen peklo.

Hajný dávno zemřel, neexistuje ani popisovaná myslivna. Obec Knínice ale existuje. První zmínka o ní je už z roku 1359. Dostanete se tam po odbočce ze silnice z Malého Března na Ústecku na Úštěk. A pokud tam zahnete, je vám jasné, proč si toto místo naši dávní předci vybrali - krajina kolem je skutečně malebná. Obec se ale stále zmenšuje, při sčítání v roce 2011 tam žilo už jen 52 obyvatel. V létě sem ale přijíždějí chalupáři.

A černá kniha? Pověst praví, že než lesník zemřel, svou kouzelnou knihu raději spálil.

Jiná verze této pověsti ale říká, že ji před smrtí jen dobře schoval, protože zničit se nedá ani ohněm. Možná ji jednou někdo i najde a opět v ní zalistuje…

Náves v Knínicích u Úštěka - stojí tam i kaplička sv. Prokopa, kterou církev postupně opravuje
autor: Jana Ksandrová
Spustit audio

Související