Polévka s drožďovými knedlíčky
Nevaří se často a přitom je to příjemné zpestření polévkového jídelníčku.
Suroviny:
3-4 řapíky celeru
1 mrkev
1 petržel
bujonová kostka nebo sůl
na nočky: 2 kostičky droždí
1 vejce
2 lžíce másla
1 lžíce mléka
2-3 lžíce strouhanky
zelená petrželka
Postup:
1. Na másle za stálého míchání rozpustíme rozdrobené droždí. Vejce rozkvedláme v mléce a vlijeme na rozpuštěné droždí. Když vejce ztuhne, ještě podle potřeby dohustíme strouhankou, aby se z hmoty daly vykrajovat nočky. Necháme vychladnout.
2. Mrkev, celerové řapíky a petržel nakrájíme, zalijeme v hrnci vodou, přidáme bujonovou kostku nebo jen osolíme a dáme vařit.
3. Když je zelenina takřka uvařená, lžičkou vykrajujeme nočky z drožďové hmoty a zaváříme do vroucí polévky. Stačí krátce povařit.
4. Na talíři zdobíme zelenou petrželkou, tu můžete přidat i do hmoty na nočky. Jediné riziko – pokud nemáme hmotu dostatečně hustou, mohou se nočky rozvařit – ale chutná to taky!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka