Polévka křížená – variace na boršč

To se vám takhle jednou potkal boršč s německým eintopfem…

Suroviny:
půl malého bílého zelí
2 střední brambory
1 mrkev
1 petržel
1 červená řepa
asi třetina celeru
1 paprika – může být pálivá
1 ostřejší klobása
jalovec – asi 3 kuličky
nové koření – 3 kuličky
celý pepř – 5 kuliček
sůl
kysaná smetana
případně lžíce oleje nebo sádla na opečení řepy

Postup:

1. Červenou řepu si buď předem upečeme zabalenou v alobalu (když pečeme něco jiného, třeba i den dva předem) nebo ji omyjeme, oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a na troše tuku z obou stran opečeme, osolíme, malinko podlijeme a udusíme. Lépe si tak udrží barvu, než kdybychom ji dali vařit s ostatní zeleninou.

2. Nakrájíme mrkev, petržel a celer a v hrnci je zalijeme vodou, přidáme koření (jalovec, nové koření a pepř), osolíme a uvedeme do varu.

3. Po asi 10 minutách přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, na čtverečky nakrájené zelí a na kolečka nakrájenou klobásu a vaříme, až zelenina změkne.

4. Upečenou řepu nakrájíme na nudličky nebo kostičky, přidáme do už hotové polévky a jen necháme přejít var. Polévka by měla být hustá zeleninou, ne jíškou. Na talíři si každý podle chuti doplní lžicí kysané smetany.