Pohanka s uzeným masem

Moc dobrá chuťová kombinace!

Ingredience
  • 1 šálek pohanky
  • sůl
  • lžička oleje
  • uzený bůček – 2 plátky (může být i anglická slanina, selský bok apod.)

Postup:

  1. Pohanku propláchneme, v kastrolu zalijeme dvěma šálky vody (poměr jako u rýže), osolíme, kápneme oleje a přivedeme k varu.
  2. Pak oheň stáhneme, necháme pod pokličkou 5 minut dusit. Pak oheň vypneme, kastrol zabalíme do utěrky, uložíme pod deku a necháme dojít – asi 15-20 minut.
  3. Mezitím si na pánvi rozpečeme plátky bůčku nebo anglické slaniny a jimi pak hotovou pohanku na talíři obložíme.

Související

  • Pohanka se selským bokem

    Pohanka se nám vrací do kuchyně a to je dobře, je našemu zdraví prospěšná.

  • Pohanka – neprávem opomíjený všelék

    Na území Česka lidé pěstovali pohanku, která je doma v Himálaji, od 12. století. Za svůj název vděčí Tatarům – pohanům, kteří ji sebou při svých nájezdech do Evropy vozili.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.