Perila křovitá je nejen krásná, ale i chutná a léčivá. Pěstovat ji můžete i doma

29. duben 2020

Perila křovitá pochází z Indie. Podobá se kopřivě, ale je purpurová. Někdy se jí říká i „divoká bazalka“ nebo „purpurová máta“. Vypěstovat si ji můžete i doma v truhlíku.

Perila je nejen okrasná, ale umí ulevit při alergii, astmatu nebo i atopickém ekzému.

V asijské kuchyni je doma, stejně jako třeba koriandr. Působí protizánětlivě a pomůže při oteklých sliznicích způsobených třeba sennou rýmou. Zmírňuje také kašel a tlumí horečku. Má také silný antioxidační účinek.

Červené listy perily obsahují vitamíny A i C, železo, vápník, draslík a vlákninu. Čaj z ní si dopřejte při alergii. Podporuje také tvorbu žaludečních šťáv.

Perila křovitá má svěží, citronovou, takovou nahořklou chuť, připomíná citronovou trávu. Můžete ji přidat do salátu nebo na ryby. Hodí se i na grilované maso.

Vypěstovat si ji můžete ze semínek. Keřík potom sestříhávejte, aby se vám hezky košatil. Perila má ráda sluníčko a vlhkost, tak ji pravidelně zalévejte!

autor: Eva Bucharová | zdroje: Sezenička.cz , Dům bylinek.cz
Spustit audio

Související