Pečená kachna s rozinkovou omáčkou

Suroviny: 1 kachna, 2 jablka, 1 citron, 300 ml drůbežího vývaru, 50 ml oleje, sůl, pepř, majoránka, 150 g rozinek, 100 ml bílého vína, 1 lžíce cukru, 1 lžíce másla, 1 lžíce medoviny.

Postup: Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a pokropíme citrónovou šťávou, aby nezčernala. Očištěnou kachnu osolíme (i zevnitř), opepříme, uvnitř potřeme majoránkou, naplníme slupkami z jablek, vložíme do pekáče vymazaného olejem a podlijeme vínem, vývarem a medovinou. Pečeme v troubě rozehřáté na 180°C, přeléváme a odebíráme vypečený tuk.

Po upečení kachnu vyjmeme, odstraníme slupky z jablek a naporcujeme. Odebereme část výpeku a uděláme rozinkovou omáčku: odebraný výpek svaříme do odpaření vody, vložíme rozinky předtím spařené ve víně a přidáme lžíci cukru zkaramelizovaného na másle. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Do pekáče se zbytkem výpeku vložíme jablka, posypeme majoránkou. Dáme zpět do trouby a pečeme asi 10 minut. Vyndáme, nahoru na jablka položíme porce masa a necháme prohřát. Servírujeme s bramborovými knedlíky nebo pečenými bramborami.

autor: Petr Novotný