Ovocný dort se sněhovou čepicí

Suroviny: Korpus: 3 vejce, 5 lžic horké vody, 80g krupicového cukru, 90g hladké mouky, tuk, hrubá mouka. Náplň: 500g jablek, 2dc vody, 100g krupicového cukru, půl sáčku vanilkového pudinku, 100g kandovaného ovoce. Sníh: 2 bílky, 1 lžíce medu, 100g krupicového cukru, 1 lžička citrónové šťávy.

Postup: Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a horkou vodou do pěny. Spojíme to se sněhem z bílků, zbytkem cukru a vmícháme mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě při teplotě 160 stupňů 45 minut.
Pokrájená jablka, deci vody a cukr dusíme 5 minut. Potom vlijeme pudinkový prášek, rozmíchaný s vodou, a necháme 2 minuty vařit. Nakonec přidáme kandované ovoce. Tuto směs rozetřeme na korpus.
Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni asi 5 minut. Potom z lázně vyndáme, vmícháme med, citrónovou šťávu a šleháme až do zhoustnutí. Korpus s náplní přeneseme na plech, ozdobíme sněhem a dáme ho do trouby péct 20 minut na 180 stupňů.

autor: Petr Novotný

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.