Oldřichův dub v Peruci je starý asi tisíc let. Váže se k němu legenda o osudovém setkání knížete Oldřicha a pradleny Boženy

19. říjen 2021

Název Peruce na Lounsku je odvozen od praní. Podle legendy právě tam prala krásná pradlena Božena před tisícem let u potoka prádlo. A právě tam ji spatřil a zamiloval se do ní český kníže Oldřich.

V Peruci se nachází například nádherný zámek se zámeckým parkem a Muzeum české vesnice. Kolem jsou krásné rybníky, Boženina studánka a Oldřichův dub.

„Váže se k němu legenda, že právě u tohoto dubnu uvázal koně kníže Oldřich, aby se setkal s krásnou Boženou, kterou tady na Peruci, viděl prát prádlo. To ‚ana prádlo perúc', tedy dnes bychom řekli ‚zatím, co prala prádlo', dalo také obci jméno,“ vysvětluje průvodkyně Hana Zemanová.

Podle ní zinscenoval toto setkání jeden z patronů Peruce – svatý Prokop.

V současnosti je u Oldřichova dubu jedna ze zastávek naučné stezky po Peruci. Turisté u něj najdou vydlážděné zázemí s lavičkami a informační tabulí, ze které se dozvíte podrobnosti o pohnuté historii dubu, který několikrát vyhořel. Všechny nepřízně osudu ale přežil – možná také proto, že ho z protější skály hlídá rarach.

Od Oldřichova dubu se po naučné stezce můžete vypravit buďto směrem ke koupališti a bývalé cukrovarské restauraci, nebo se můžete vydat na Krásnou vyhlídku, kterou tak pojmenoval Svatopluk Čech. Výhled z ní byste si neměli nechat ujít – uvidíte z ní velmi pěkně veliký kus Českého středohoří.

Spustit audio

Související