Rybáři v Peruci vracejí raky do opraveného Hořejšího rybníku

11. listopad 2020 10:30

V Peruci na Lounsku odbahnili Hořejší rybník a opravili jeho hráz. Náklady ve výši 4,5 milionů korun téměř pokryly dotace, obec ze svého platila 100 tisíc korun. Rybáři teď do rybníku postupně vracejí raky říční, které načas přestěhovali do sousední nádrže.

„Tady v tom Hořejším rybníku byla obrovská a zdravá populace raka říčního, což je kriticky ohrožený, vzácný živočich. Fyzicky v rukách jsme jich měli 477,“ popisuje Petr Janda, který ekologický dozor při stěhování raků říčních zajišťuje.

„Ty dva rybníky jsou ale propojené, ta voda odtéká do toho spodního, takže s vodou a takovým tím přirozeným přesunem jich vytekly možná i další stovky,“ dodává.

„Jsou to v podstatě nejstarší rybníky na Peruci. Ten Hořejší rybník byl naposledy čištěn v roce 1965,“ dodává místostarosta Jan Vnouček z hnutí Jsme pro Peruc.

Opravený rybník je hotový račí ráj

Na raky se myslelo i při opravě rybníku. „Jsou tady prvky, které mají rakům vyhovovat. Je tady takzvaný kamenný závoz, to znamená, že jsou podél celé hráze velké kameny. Je tady také kamenný hřbet, to jsou ty vystouplé kameny. Nejdůležitější ale je, aby sem stále přitékala čistá voda,“ popisuje Janda.

Po odbahnění a opravě je v rybníku čistá voda a je jí více, což rakům svědčí. Členové nového Rybářského spolku Hořejšák raky říční, kteří mají hnědý krunýř a ze spodu jsou červení, postupně stěhují zpět.

Spustit audio

Související